För dig som
Utbildningen vänder sig till alla som behöver uppdatera sitt utbildningsbevis för mobila arbetsplattformar och som har arbetat regelbundet med mobila arbetsplattformar.Förkunskaper
För att delta på repetitionsutbildningen online kräver Cramoskolan att deltagaren har arbetat regelbundet med mobila arbetsplattformar samt kan uppvisa ett utbildningsbevis i grundläggande liftutbildning enligt LLP.
Deltagaren måste ha god förståelse för det svenska språket.Vad behöver du som deltagare tänka på inför webbutbildningen:
- Utbildningen genomförs via ZOOM ett digitalt verktyg för möten och utbildningar.
- Du som deltagare behöver ha en dator med kamera och mikrofon. Headset rekommenderas. Vi ser helst att kameran är påslagen under hela kurstillfället.
- På din bokningsbekräftelse finns en länk bifogad som du klickar på alt kopierar in i adressfältet i din webbläsare. Det är bra om du innan kursstart provar att följa länken för att se att allt fungerar. Vid kursstart kommer du första att hamna i ett väntrum och släpps in när kursen startar.
- Du behöver ha legitimation tillgänglig för att visa upp på kurstillfället. Detta görs via separat mötesrum.
- Du behöver ha ditt liftcertifikat tillgängligt för att visa upp på kurstillfället. Detta görs via separat mötesrum.
- Har du frågor kontakta Cramoskolan på 08-623 55 30.
Du kommer att lära dig
- Lagar och föreskrifter
- Historik
- Riskbedömning och analyser
- Val av lift
- Genomgång av liftens funktioner
- Daglig tillsyn
- Användning av fallskydd i lift
- Hantera olika typer av liftar
Kursdokumentation
Kursen följer Liftläroplan (LLP) och följer den internationella standarden SS-ISO 18878:2013.Utbildningsbevis
Efter genomförd utbildning och godkänt prov får deltagaren ett utbildningsbevis för mobil arbetsplattform i kategori 1A 1B 3A 3B. Utbildningsbeviset är giltigt i 5 år. Har giltigheten gått ut så behövs en repetitionskurs för att erhålla ett nytt utbildningsbevis med 5 årig giltighetstid.Vad säger lagen?
I arbetsmiljöverkets föreskrifter står att en lift får användas, endast av den som är väl förtrogen med arbetet och har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning.
Som arbetsgivare ska du ha dokumentation på liftförarens teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning. Du ska även själv utfärda ett skriftligt tillstånd, detta gäller både dina egna anställda och den inhyrda personalen. Den som är arbetsgivare ansvarar även för att det finns en riskbedömning kring användningen av lyftanordningar på arbetsplatsen. Denna riskbedömning är ett led i det förebyggande arbetet på arbetsplatsen och den ska följas upp regelbundet för att kontrollera att arbetet fungerar på ett tillräckligt säkert sätt.
Våra liftutbildningar följer SS-ISO 18878:2013 och LLP. I enhet med den ska liftutbildningen förnyas vart 5:e år.