För dig som
Kursen vänder sig till alla personer som hanterar och transporterar olika material med hjälp av kran och travers. Den riktar sig till den som kopplar olika laster, fungerar som signalman och dirigerar kranförare. Utbildningen kan kompletteras med praktiska övningar (heldagsutbildning). Kontakta Cramoskolan för mer information.Förkunskaper
Deltagaren måste ha god förståelse för det svenska språket. Inga övriga förkunskaper krävs.Vad behöver du som deltagare tänka på inför webbutbildningen:
- Utbildningen genomförs via ZOOM ett digitalt verktyg för möten och utbildningar.
- Du som deltagare behöver ha en dator med kamera och mikrofon. Headset rekommenderas. Vi ser helst att kameran är påslagen under hela kurstillfället.
- På din bokningsbekräftelse finns en länk bifogad som du klickar på alt kopierar in i adressfältet i din webbläsare. Det är bra om du innan kursstart provar att följa länken för att se att allt fungerar. Vid kursstart kommer du första att hamna i ett väntrum och släpps in när kursen startar.
- Du behöver ha legitimation tillgänglig för att visa upp på kurstillfället. Detta görs via separat mötesrum.
- Har du frågor kontakta Cramoskolan på cramoskolan@cramo.com eller på 08-623 55 30.
Du kommer att lära dig
- Lagar, föreskrifter och förordningar
- Arbetsgivarens och arbetstagarens skyldigheter
- Vad är ett lyftredskap? Vilka typer finns?
- Hur man signalerar
- Lastkoppling och vikten av rätt utförande, redskap och vinklar
- Planering
- Kontroll av lyftredskap/lyftanordningar
- Risker
Utbildningsbevis
Efter avslutad utbildning och godkänt prov får deltagaren ett utbildningsbevis.Vad säger lagen?
I arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:6 framgår att den som hanterar lyftanordningar och lyftredskap ska ha dokumenterad kunskap för säker användning. Det är arbetsgivaren som ansvarar för att, både den egna och den inhyrda personalen, har denna utbildning. Föreskriften ställer också krav på dokumenterad kompetens hos den som är signalman. Likaså för kranföraren.
Den som är arbetsgivare ansvarar även för att det finns en riskbedömning kring användningen av lyftanordningar och lyftredskap på arbetsplatsen. Denna riskbedömning är ett led i det förebyggande arbetet på arbetsplatsen och den ska följas upp regelbundet för att kontrollera att arbetet fungerar på ett tillräckligt säkert sätt.